Bezmäsité jedlá

 

9

Opekané Hokkaido s vlastným krémom a s kozím syrom.

Zloženie:
• 1 Hokkaido tekvica (asi 1 kg)
• 2 lyžice hrubej morskej soli
• 2 vetvičky tymianu a rozmarínu
• 1 strúčik cesnaku
• 4 lyžice olivového oleja
• 200 ml smotany
• 50 g masla
• 2 lyžice červeného portského vína alebo sladkého vína
• soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
• 4 šalotky
• olej a maslo na vyprážanie
• 1 lyžička cukru
• 200 g kozí syr
• štajerský tekvicový olej
• opečené tekvicové jadierka
• žerucha


Príprava:
1. Tekvicu rozrežeme na polovicu . Jednu časť nakrájame na plech, posypeme morskou soľou, pridáme tymian, rozmarín a cesnak. Všetko pokvapkáme olivovým olejom, zakryjeme alobalom a pečieme asi 25 minút pri 140 ° C .Necháme vychladnúť a oddelíme dužinu. Pridáme 50g teplého masla, smotanu, portské víno, soľ, korenie a muškátový oriešok. V mixéri pripravíme krém.
2. Druhú polovicu tekvice, ošúpeme, nakrájame na mesiačiky a na oboch stranách smažíme dozlata na panvici s maslom. Potom ich poukladáme na plech a pridáme zvyšný tymian, rozmarín a cesnak a dokončíme pečenie v rúre pri 140 ° C po dobu asi 10 minút. Šalotky ošúpeme rozkrojíme na polovicu a osmažíme na oleji a masle s cukrom. Kozí syr opečieme na panvici po dobu asi 5 minút pokiaľ sa začne topiť.
3. Tekvicové plátky poukladáme na tanier, pridáme kozí syr, šalotku, tekvicový krém a dozdobíme tekvicovými jadierkami, žeruchou a tekvicovým olejom.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7

Pečené zemiaky s bylinkovo - tekvicovou omáčkou

Zloženie:
• 2kg zemiakov
• 250 g tvarohu
• kôpor, bazalka, žerucha
• petržlen, pažítka
• cesnak, oregano, tymian
• 4 lyžice kyslej smotany
• 2 lyžice štajerského tekvicového oleja
• 1 lyžička soli
• 1 lyžička korenia


Príprava:
1. Umyjeme zemiaky v šupke a jednotlivo zabalíme do hliníkovej fólie. Pečieme v rúre pri 250 ° C 30 až 40 min.
2. Medzitým jemne nasekáme bylinky. Zmiešame kyslú smotanu s tvarohom pridáme bylinky, prepasírovaný cesnak a tekvicový olej. Dochutíme soľou, korením a dobre zmiešame, môžeme aj v mixéry.
3. Pečené zemiaky nakrájame a polejeme bylinkovo - tekvicovou omáčkou.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7

Palacinky s pórom

Zloženie:
• ½ litra mlieka
• 2 vajcia
• 200 g múky
• 40g tekvicových jadierok
• 60 g pór
• 2 lyžice štajerského tekvicového oleja
• 120 g tvarohu
• strúčik cesnaku
• soľ
• korenie


Príprava:
1. Z mlieka, vajec a múky urobíme cesto a necháme 5 min. odpočívať. Spravíme 6 – 8 hrubších palaciniek. Umyjeme a nakrájame pór na tenké krúžky. Tekvicové semienka nasekáme na drobno a opražíme spoločne s pórom po dobu asi 3 minút.
2. Opražené jadierka s pórom zmiešame s tvarohom, štajerským tekvicovým olejom a roztlačeným cesnakom, pridáme soľ a korenie. Palacinky naplníme s pripravenou zmesou, zatočíme a poukladáme do zapekacej nádoby a dáme krátko zapiecť do rúry pri 200 ° C .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

6

Zemiakové guľky plnené syrom

Zloženie:
• 100 g ovčieho syra
• tvrdý syr
• plesnivý syr
• 125 ml biele víno suché
• ¼ kg zemiaky
• 1 polievková lyžica krupice
• 1 polievková lyžica múky
• 3 žĺtka
• soľ
• korenie
• muškátový oriešok
Omáčka:
• 2 žĺtka
• 2 lyžice hovädzieho vývaru
• horčica
• tekvicové korenie
• jablčný ocot
• ¼ l štajerského tekvicového oleja


Príprava:
1. Ovčí a plesnivý syr zmiešame a pridáme nastrúhaný tvrdý syr. Zalejeme bielym vínom a na niekoľko hodín dáme do chladničky.
2. Z varených zemiakov, žĺtka, soli, čierneho korenie, nastrúhaného muškátového orieška, múky a krupice urobíme hladké cesto. Cesto rozvaľkáme a pokrájame na menšie štvorčeky, ktoré naplníme syrovou zmesou a vyformujeme na guľky . Guľky vypražíme na oleji.
3. Na výrobu omáčky dáme všetky ingrediencie (okrem tekvicového oleja) na paru a vymiešame na krémovú polevu. Guľky servírujeme so zeleninou podľa ročného obdobia. Polejeme ich krémovou polevou a tekvicovým olejom.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7

Zeleninové rizoto s tekvicovým olejom

Zloženie:
• 400 g ryže
• 2 lyžice štajerského tekvicového oleja
• 2 lyžice tekvicových semien
• 1 malá cibuľa
• 100 ml bieleho vína
• 1 lyžica masla
• paprika, citrónová šťava
• sezónna zelenina

Príprava:
1. Pokrájame cibuľu, osmažíme na masle, pridáme na kocky nakrájanú zeleninu, podlejeme bielym vínom a podusíme. Medzitým uvaríme ryžu.
2. Všetko spolu premiešame, pridáme posekané tekvicové semienka a štajerský tekvicový olej.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6 

Štajerské tortilly

Zloženie:
• 400 g pšeničnej múky
• 1 lyžička soli
• 6 lyžíc štajerského tekvicového oleja
• 250 ml vody
• olej na vyprážanie
tuniakova plnka:
• 1 plechovka tuniaka (alebo 200 g údenej ryby)
• 200 g cherry paradajkami
• 1 1/2 šálky kyslej smotany
• 1 plechovka kukurice (asi 250 g)
• 1 plechovka fazule (asi 250 g)
• 3 vajcia, varené
• 1 lyžička soli
• čerstvé mleté čierne korenie
• byliny podľa chuti (napríklad, oregano, kôpor, majorán, bazalka, atď.)

Príprava:
1. Tortilla:
Spracujeme všetky prísady do hladkého cesta a necháme odpočinúť 15 minút. Potom rozdelíme na 12 častí, vyvaľkáme tenkú placku, asi 1mm a osmažíme na panvici s trochou oleja, ako palacinky z oboch strán.
Tip: Ak chcete, aby Vaše tortilly neboli suché, zabalíme ich priamo z panvice do vlhkej utierky a pokiaľ sa nenaplnia vložíme ich do rúry.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

4 

Zemiaková roláda so šampiňónmi

Zloženie:
Zemiakové cesto: 1,40 kg zemiaky
• 2 lyžice štajerský tekvicový olej
• 60 g pšeničnej krupice
• 400 g hladkej múky
• 2 vajcia
• 160 g masla
Náplň: 500 g šampiňóny alebo iné huby
• 200 g cibule
• petržlenová vňať
• 20 g masla
• soľ
• tekvicové korenie
• muškátový oriešok
• 0,10 l šľahačka
• 2 lyžice štajerský tekvicový olej

Príprava:
1. Umyté a očistené hríby nakrájame. Nakrájame nadrobno cibuľu a speníme ju na masle. K cibuli pridáme hríby, tek. korenie, soľ, muškátový oriešok a necháme asi 15 minút dusiť za občasného premiešania. Pred dokončeným pridáme smotanu a tekvicový olej.
2. Zemiaky uvarené v šupke očistíme, prelisujeme, rozmiešame s múkou, krupicou, vajíčkom a vypracujeme cesto. Na pomúčenej doske zemiakové cesto vyvaľkáme asi v hrúbke 1 cm. Na cesto rozložíme udusené hríby, nasekáme petržlenovú vňať. Cesto zvinieme do rolády. Roládu dáme do sáčku na pečenie a dobre zviažeme konce. Varíme vo vode asi 20 minút. Vyberieme a nakrájame na plátky, a polejeme tekvicovým olejom.
3. Tip na prílohu: mrkvovo kapustový šalát.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

5

Praženica s tekvicovým olejom 

Zloženie:
• 2 vajcia
• štajerský tekvicový olej
• soľ
• tekvicové korenie
• čierny ražný chlieb
Pre zdobenie:
• paradajky
• petržlen alebo pažítka

Príprava:
1. Vajcia, štajerský tekvicový olej, soľ , tekvicové korenie spolu vyšľaháme a na panvici za stáleho miešania opražíme.
2. Praženicu dáme na čierny ražný chlieb a ozdobíme paradajkami a bylinkami.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1

Špenátové halušky s parmezánom

Zloženie:
• 400 g polohrubej múky
• 3 vajcia
• 200 g špenát
• štajerský tekvicový olej
• čerstvo nastrúhaný muškátový orech
• soľ a čerstvo mleté čierne korenie
• Parmezán

Príprava:
1. Zo špenátu, múky, vajec, korenia a tekvicového oleja, starostlivo spracujeme cesto. Potom polievkovou lyžicou spravíme väčšie halušky a vložíme do vriacej slanej vody - Variť zhruba 10-15 min (kým nevyplávajú na povrch).
Parmezán (najlepšie nie príliš čerstvý) nakrájame ak je to možné, na tenké plátky (hobliny) alebo nastrúhame.
2. Servírujeme na predhriate taniere, poukladáme do stredu uvarené halušky pridáme parmezán a pridáme tekvicový olej.
3. Tip na prílohu dusená mrkva a zeler. Vynikajúci je tiež paradajkový alebo zeleninový šalát.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2

 

Hríbiky so štajerským tekvicovým olejom

Zloženie:
• 400 g kuriatka jedlé
• 1- 2 mladé cibuľky
• 1 strúčik cesnaku
• 20 g masla
• soľ
• korenie
• 30g tekvicové semienka
• 2 šalotky
• 40 ml zeleninového vývaru
• 1 žitko
• 2 lyžice bieleho vínneho octu
• 6 čaj. lyžičiek štajerského tekvicového oleja

Príprava:
1. Hríbiky očistíme, nakrájame šalotku na krúžky a cesnak na malé kocky. Ingrediencie podusíme na masle, dochutíme soľou, korením a varíme v uzavretej nádobe na miernom ohni. Tekvicové semienka opražíme .
2. Hríby naservírujeme na tanier. Cibuľku pokrájame na krúžky a posypeme s opraženými tekvicovými semienkami okolo hríbikov. Zeleninový vývar so žĺtkom, octom, soľou, korením a tekvicovým olejom zalejeme na hríby.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3

 

Plnené vajcia

Zloženie:
• 10 varených vajec
• Ančovičky
• Majonéza
• 2 lyžičky kapary
• 1 lyžička kyslej smotany
• tekvicové korenie
• soľ
• 2 lyžice štajerského tekvicového oleja
• Kúsky vyprážaného kurčaťa alebo ryby (zostatky z nedeľného obedu)

Príprava:

1. Varené vajcia prerežte na polovice a vyberte žĺtok. Všetky ingrediencie vložte do misky pridajte vybraté žitko a jemne premixujte ručným mixérom.

2. Teraz stačí naplniť vajcia. Ozdobiť podľa vlastnej fantázie.

Tip: Namiesto vajec môžete použiť paradajky.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie