Sladké pokrmy

 

9

Sladké guľky plnené nutelou, s dusenými jablkami a tekvicou.

Zloženie:
Cesto:
• 1/4 l mlieka
• 100 g krupice
• 150 g hrubej múky
• 1 lyžica cukru
• 15 g masla
• 15 ml štajerský tekvicový olej
• 1 vajíčko
• 1/2 lyžičky soli
• nutella
• maslo na posýpku
• pomleté tekvicové jadierka

Jablková a tekvicová obloha:
• 2 jablká
• rovnaké množstvo tekvice Hokkaido
• 1 polievková lyžica vanilkového cukru
• škorica, rozmarín (podľa chuti)
• Calvados (1-2 štamprlíky )
• 2-3 plátky masla


Príprava:

1. Polovicu mlieka privedieme do varu, osolíme ho, pridáme cukor , primiešame krupicu zmiešanú so zvyšným mliekom a tekvicovým olejom. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Potom do nej zašľaháme vajce a primiešame toľko múky, aby vzniklo husté cesto. Vychladnuté cesto dáme asi na ¾ hodinu do chladničky.
2. Jablká a tekvicu nakrájame, pridáme vanilkový cukor, škoricu ,rozmarín a calvados. V hrnci dobre premiešame, pridáme maslo a podusíme asi 20 - 25 minút.
3. Dôkladne premiesime a rozdelíme na rovnako veľké kúsky. Každý kúsok cesta roztlačíme, do stredu dáme lyžicu nutely. Naplnené guľky varíme 10 minút vo vriacej osolenej vode, pokiaľ neplávajú na povrchu.
4. Po uvarení povyberáme naberačkou, necháme odkvapkať . Guľky polejeme roztopeným maslom a obalíme v pomletých tekvicových jadierkach.
5. Guľky poukladáme na tanier a pridáme jablkovo- tekvicovú oblohu. Na záver dochutíme tekvicovým olejom.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

8

Gaštanovo - rumové guľky v štajerskej poleve

Zloženie
guľky:
70 g mleté vlašské orechy
200 g jemne nasekané uvarené gaštany (gaštanové pyré)
6-7 lyžice ovsených vločiek
100 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 lyžice kakaa
2 lyžice vody
2 lyžice rumu
30ml kokosový olej
1 lyžica čerešňový džem


Štajerská poleva:
150 g bielej čokolády
3 lyžice štajerský tekvicový olej
tmavá čokoláda na ozdobu

Príprava:
1. Všetky ingrediencie na prípravu guliek dobre premiešajte. Cesto asi na 1 hodinu dajte do chladničky stuhnúť. Potom s mokrými rukami tvorte guľôčky (množstvo 1 čajová lyžička). Keď sa cesto začne príliš lepiť na rukách, umyte si ruky znovu studenou vodou. Hotové guľky dáme na ½ hodinu do chladničky .
2. Roztopte bielu čokoládu a vmiešajte do nej štajerský tekvicový olej. Na namáčanie guliek do polevy použite tenkú špajľu. Poukladajte na voskový papier , alebo na alobal a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí guľky môžete ozdobiť rozpustenou tmavou čokoládou.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

8

Štajerská bábovka s čokoládovou polevou

Zloženie:

5 žĺtkov
60 ml kuchynského oleja
60 ml štajerského tekvicového oleja
1 vanilkový cukor
180g práškového cukru
5 bielkov
120 g kryštálový cukor
1 štipka soli
300 g polohrubej múky
120 g hrubo mleté tekvicové jadierka
9 g prášku do pečiva
120 g hladkej múky
1,20 dl mlieka

Maslo a múku na prípravu formy
200 g marhuľový džem na potretie bábovky
50 g tekvicových jadierok , hrubo nasekaných na posypanie

Čokoládová poleva:
100 ml vody
200 g kryštálový cukor
150 g horkej čokolády

Príprava:

1. Predhrejte rúru na 180 ° C
2. Vymiešajte žĺtka s olejom, pridajte tekvicový olej, vanilkový cukor a práškový cukor.Za stáleho miešania pridajte mlieko. Primiešajte múku s práškom do pečiva a tekvicovými semienkami. Z vaječných bielkov ,kryštálového cukru a soli vyšľahajte sneh do tuhej hmoty. Hmotu pomaly zmiešajte do vymiešaného cesta. Cesto ihneď vylejte do pripravenej formy a pri 170-180 ° C pečte asi 70 minút, kým sa bábovka neupečie. Bábovku vyskúšajte či je upečená drevenou špajľou. Potom bábovku vyberte z formy a nechajte ju vychladnúť.
3. Poleva : Do hrnca s vodou pridajte cukor a varte, kým sa cukor nerozpustí. Do sirupovej vody vmiešajte nasekanú čokoládu. Miešajte tak dlho, až je poleva hladká.
4. Keď bábovka vychladne potriete ju marhuľovým džemom a polejete čokoládovou polevou. Na záver ju posypete strúhanými tekvicovými semienkami .
Tip: Bábovka sa servíruje so šľahačkou.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

7

Štajerský malinový koláč

Zloženie:
• ½ bal. prášok do pečiva
• 4 vajcia
• ½ kg malín
• 10g jemne nasekané tekvicové jadierka
• 1 šálka štajerský tekvicový olej
• 250 g polohrubej múky
• 20 g práškového cukru
• 1 vanilkový cukor
• 1 štipka škorice
• citrónová šťava

Príprava:
1. Vajcia, práškový cukor , vanilkový cukor, štajerský tekvicový olej a vodu vyšľaháme do penista , potom pomaly primiešame múku a prášok do pečiva, škoricu, tekvicové semienka, citrón. Cesto vylejeme na vymastený, pomúčený plech. Na cesto poukladáme maliny a pečieme asi 30 minút pri teplote asi 170 ° C .Koláč po upečení necháme vychladnúť a nakrájame na plátky.
2. Tip: Namiesto malín môžete tiež použiť iné čerstvé alebo mrazené ovocie ako ríbezle, černice, marhule, atď.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

10

Tradičný štajerský tekvicový koláč

Zloženie:
• 4 vajíčka
• 200 ml štajerský tekvicový olej
• 200 g cukru
• 220 g múky
• 250 g nastrúhaných tekvicových jadierok
• ½ bal. prášok do pečiva
• 1 vanilkový cukor
• trochu citrónovej šťavy
Poleva:
• 100 g práškového cukru
• 3 žĺtka
Príprava:
Predhrejte rúru na 175 ° C.

Príprava:

1. Vaječné bielka s trochou cukru vymiešajte do tuhej hmoty a zamiešajte do nej vymiešané žĺtka so zvyšným cukrom , štajerský tekvicový olej , múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a nastrúhané tekvicové
jadierka.
2. Zapekaciu misku potrite maslom a posypte strúhankou . Do zapekacej misky vylejte pripravené cesto a pečte pri 175 ° C asi 1 hodinu.
3. Po upečení teplé cesto zalejte žĺtkovou polevou, ktorú ste vymiešali do penista a posypte mletými štajerskými tekvicovými semienkami.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

7

Štajerské muffiny

Zloženie:
• 240 g hladkej múky
• 1 lyžička prášku do pečiva
• ½ lyžičky soli
• 90 g cukru
• 50ml štajerského tekvicového oleja
• 1 vajce
• 125 ml mlieka
• 2-3 lyžice nasekaných tekvicových jadierok


Príprava:
1. Múku, cukor, soľ a prášok do pečiva v miske dobre premiešame. Zvlášť vymiešame mlieko s vajíčkom, tekvicovým olejom a primiešame do zmesi. Pridáme 2 lyžice nasekaných tekvicových jadierok a všetko dobre premiešame.
2. Nalejeme cesto do formy na muffiny do 2/3, posypeme zvyškom posekaných tekvicových jadierok a pečieme pri 180 ° C po dobu asi 20 minút.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

6

Štajerská bábovka

Zloženie:
• 4 vajíčka
• 125 ml vody
• 125 ml štajerského tekvicového oleja
• 1 balíček vanilkového cukru
• 150 g práškového cukru
• 100 g kryštálový cukor
• 250 g múky
• ½ balíček kypriaceho prášku do pečiva
• tekvicové jadierka
• 1 šľahačka


Príprava:
1. Vyšľaháme žĺtka s cukrom. Pridáme vodu, vanilkový cukor, múku, prášok do pečiva, tekvicový olej a všetko dobre premiešame. Z bielkov si vyšľaháme sneh a za stáleho miešania pridáme do cesta.
2. Medzitým predhrejeme rúru na 170 ° C. Bábovkovú formu vymastíme a vysypeme múkou, vylejeme cesto do formy a dáme piecť.
3. Doba pečenia zhruba 1 hodinu.
4. Posypeme práškovým cukrom, nakrájame, pridáme šľahačku a tekvicové jadierka.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 6

Jemné rožteky s tekvicového cesta

Zloženie:
Cesto:
• 300 g hladkej múky
• 60 g práškového cukru
• 1 vanilkový cukor
• 100 g pomletých tekvicových semienok
• 4 lyžice štajerského tekvicového oleja
• 250 g masla alebo margarínu
Po upečení:
• 100 g práškového cukru
• 1 vanilkový cukor
• čokoláda na varenie - poleva

Príprava:
1. Múku, cukor, vanilkový cukor zmiešame pridáme štajerský tekvicový olej. Nakrájame na kúsky studené maslo alebo margarín a vymiesime jemné cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme na pol hodinu do chladničky.
2. Z cesta ušúľame valec asi 4cm hrubý a pokrájame na približne rovnaké 1 až 2 cm kúsky podľa toho aké veľké chceme mať rožteky. Jednotlivé kúsky formujeme šúľaním asi na 6 cm pramene ktoré formujeme do tvaru polmesiačika. Na plech dáme papier na pečenie a poukladáme rožky. Trúbu predhrejeme na 160 ° C a pečieme po dobu asi 25 minút. Ešte horúce rožky posypeme vanilkovým a práškovým cukrom. Po vychladnutí ponamáčame do rozpustenej čokoládovej polevy.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

3

Vanilková zmrzlina so štajerským tekvicovým olejom a slivkovou polevou.

Zloženie:
• Vanilková zmrzlina
• Nasekané štajerské tekvicové semienka
• Štajerský tekvicový olej


Slivková poleva zloženie:
• 600 g sliviek
• 0,5 litra červeného vína
• 40 ml slivovice
• 150 g cukru
• 1 celá škorica
• 1 vanilkový struk

Príprava:
1. Umiestnite kopček zmrzliny na tanier a polejte štajerským tekvicovým olejom a posypte sekanými štajerskými tekvicovými semienkami.
2. Slivková poleva: všetky ingrediencie dajte do hrnca. Nechajte povariť 10 minút na miernom ohni .S ručným mixérom hmotu premixujte a nechajte vychladnúť. Vychladenú polevu pridajte k zmrzline a servírujte.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

1

 

Vanilková zmrzlina s tekvicovým olejom a vyprážané banánové plátky

Zloženie:
Vanilková zmrzlina
Banány podľa počtu porcií
Pravý štajerský tekvicový olej
Maslo
Škoricový cukor

Príprava:
Banány ošúpeme a pokrájame pozdĺžne na polovičky. Na panvici rozpustíme maslo a opražíme banánové plátky, kým nie sú dozlata po oboch stranách. Takto opražené banánové plátky uložíme na tanierik necháme vychladiť a pridáme 2 lyžice vanilkovej zmrzliny. Potom pokvapkané celé pravým štajerským tekvicovým olejom. Na dochutenie pridáme tekvicové jadierka a škoricový cukor.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------

2

Parfait


1. vyšľaháme šľahačku,

2.vyšľaháme bielka s kryštálovým cukrom

3. vyšľaháme žĺtka s práškovým a vanilkovým cukrom.

K žĺtkovej zmesi primiešame sneh z bielkov a šľahačku.
Pripravenú formu vystelieme potravinovou fóliou a dáme do nej krém. Uložíme do mrazničky aspoň na 6 hodín.

Podávame poliate pravým štajerským tekvicovým olejom a posypané tekvicovými jadierkami. Dobrú chuť!

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Táto stránka používa cookies. Viac info

Prihlásenie