Šaláty a prílohy

 

6

Smotanovo syrové guličky

Zloženie:
• 150 g smotanového syra
• 50 g masla
• 100g kozí - alebo ovčí syr
• bylinky
• soľ a tekvicové korenie
• štajerský tekvicový olej
Pre dekorácie:
• nasekané štajerské tekvicové semienka
• vlašské orechy

Príprava:
1. Zmiešajte smotanový syr s maslom a ovčím, alebo kozím syrom a štajerským tekvicovým olejom, posekajte na drobno bylinky a dobre zmiešajte. Vytvarujte do malých guličiek a obaľte v nasekaných tekvicových semienkach a vo vlašských orechoch.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------

11

Cestovinovo zeleninovo kurací šalát

Zloženie:
• 300 g cestovín (Fusilli)
• 500 g kuracích prs
• 250 g majonéza
• soľ
• tekvicový olej
• tekvicové korenie
• 4 paradajky
• 4 papriky
• 1 uhorka
• 1 čínska kapusta

Príprava:
1. Cestoviny vyvaríme, pridáme restované kuracie prsia nakrájané na slížiky, potom pridáme nakrájanú zeleninu a nakoniec majonézu. Všetko poriadne premiešame a môžeme servírovať a poliať tekvicovým olejom
2. Tip: Na šalát si môžete nastrúhať syr . Ozdobiť podľa vlastnej fantázie.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

1

Tvarohová pomazánka


Zloženie:

2 malé cibule,

2 strúčiky cesnaku,

3 lyžice kyslej smotany,

3 lyžice tvarohu,

3 lyžice tekvicový olej,

tekvicové korenie, soľ.

Príprava:
Cibulu a cesnak nakrájame na malé kocky. Primiešame kyslú smotanu, tvaroh a štajerský tekvicový olej. Dochutíme soľou a tekvicovým korením. Chutí najlepšie s čerstvým chlebom, ale aj ako dresing napr. na varené zemiaky.

Tip: miesto kyslej smotany, môžete použiť nízkotučný biely jogurt, namiesto tvarohu tavený syr.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2

Mozzarella s paradajkou


Ingrediencie pre 1 porciu:

125 g mozzarelly

2 paradajky

2 lyžice balzamikového octu

2 lyžice pravý štajerský tekvicový olej,

trochu oregana a bazalky, soľ.

Príprava:
Nakrájajte mozzarellu a paradajky na plátky a dajte na tanier. Paradajky posypeme soľou a nahrubo nakrájanou bazalkou a oreganom. Pokvapkáme balzamikovým octom . Mozzarelu polejeme štajerským tekvicovým olejom. Tip: môžete použiť namiesto mozzarelly ovčí alebo kozí syr. Ako prílohu servírujeme biely chlieb.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

3

Nátierkový dresing


Zloženie:

250g tvarohu (20%),

1 lyžica kyslej smotany

3 lyžice štajerského tekvicového oleja,

50g tekvicové semienka

1 strúčik cesnaku, soľ, tekvicové korenie.

Príprava:
Dajte všetky ingrediencie do misy a dobre rozmiešajte. Tip: miesto kyslej smotany, môžete použiť nízkotučný biely jogurt. Natrieme na celozrnný chlieb.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

4

Štajerský poľný šalát

Zloženie:
1 uhorka
2 paradajky
10ks olivy čierne
100 g feta syr
1 cibuľa červená
1 / 2 hlávkový šalát
50 g slaniny
štajerský tekvicový olej.
štipka soli


Príprava:
Očistíme uhorku a rozkrojíme na polovicu. Potom s lyžičkou vyberieme prostriedok a nakrájame na plátky. Umyjeme a nakrájame paradajky, na drobno posekáme šalátové listy, pridáme na kocky nakrájanú fetu, olivy a nahrubo nakrájanú červenú cibuľu. Ochutíme tekvicovým olejom a soľou . Nakoniec osmažíme kocky slaniny a posypeme. Podávame s bielym chlebom. Dobrú chuť !!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

5

Štajerský fazuľový šalát


Zloženie:
200g fazuľa
Soľ a korenie
Jablčný ocot
Štajerský tekvicový olej
Cibuľa, chren, reďkovky, tvrdý syr.


Príprava:
Ešte teplú varenú mäkkú fazuľu dochutíme soľou, tekvicovým korením, jablčným octom. Pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, reďkovku, tvrdý syr. Nakoniec to dochutíme tekvicovým olejom. Ako prílohu podávame toastový chlieb.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

6

Opekané špargle


Zloženie:

500 g špargle
12 ks cherry paradajok
1 lyžicu Balsamicového octu
50 - 60 ml štajerského tekvicového oleja
tekvicové korenie
soľ

Príprava:
1. Na veľkej panvici opečieme asi 12 špargli približne 15 minút, záleží na hrúbke špargli. Po 10 min. pridáme cherry paradajky.

2. Dochutíme soľou , tekvicovým korením a balsamicovym octom. Uložíme na tanier a polejeme tekvicovým olejom.

Tip: Je to aj vynikajúca príloha k pečenému mäsu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

7

Kalerábový šalát


Zloženie:
1 Kaleráb
1 štipka Cukru
2 lyžičky Jogurtu
2 lyžičky Štajerský tekvicový olej
1 lyžička Citrónovej šťavy
1 štipka Horčice,
1 štipka soli


Príprava:
Olúpte kaleráb a nakrájajte, na tenké plátky. (Podobne ako Carpaccio) zmiešajte kaleráb s dresingom a necháme stáť. Nakoniec posypeme opraženými tekvicovými jadierkami ( nie je podmienkou ale chutí lepšie) a polejeme pravým štajerským tekvicovým olejom.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Táto stránka používa cookies. Viac info

Prihlásenie