Recepty

Tekvicový olej je veľká delikatesa. Centrum jeho výroby je sústredené v susednom Rakúsku, v Štajersku. Veľa jedál sa tam pripravuje s použitím tekvice a oleja. Ak si vo Viedni dáte napríklad miešaný listový šalát s kúskami grilovaných kuracích pŕs, sú poliate práve štajerským tekvicovým olejom, a hneď po jedle budete mať nutkanie kúpiť si tento olej, aby vám už nikdy nechýbal. Má zvláštnu chuť a je nielen lahodný, ale aj zdravý. Olej sa vyrába zo semien tekvice. Z jedného hektára sa pozbiera asi 500 kg semien. Na výrobu oleja lisovaním za studena je potrebných asi 2,5 kg semien bez šupky. Vylisuje sa z nich olej tmavozelenej farby, ktorá sa v slnečnom svetle javí ako jemne červená.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vanilková zmrzlina s tekvicovým olejom a vyprážané banánové plátky

Zloženie:
Vanilková zmrzlina
Banány podľa počtu porcií
Pravý štajerský tekvicový olej
Maslo
Škoricový cukor

 

Príprava:
Banány ošúpeme a pokrájame pozdĺžne na polovičky. Na panvici rozpustíme maslo a opražíme banánové plátky, kým nie sú dozlata po oboch stranách. Takto opražené banánové plátky uložíme na tanierik necháme vychladiť a pridáme 2 lyžice vanilkovej zmrzliny. Potom pokvapkané celé pravým štajerským tekvicovým olejom. Na dochutenie pridáme tekvicové jadierka a škoricový cukor.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Nátierkový dresing

Príprava
Pracovný čas: cca 15 min.
2 malé cibule, 2 strúčiky cesnaku, 3 lyžice kyslej smotany, 3 lyžice tvaroh, 3 lyžice tekvicový olej, tekvicové korenie, soľ.
Cibulu a cesnak nakrájame na malé kocky. Primiešame kyslú smotanu, tvaroh a štajerský tekvicový olej. Dochutíme soľou a tekvicovým korením. Tip: miesto kyslej smotany, môžete použiť nízkotučný biely jogurt, namiesto tvarohu tavený syr.
Chutí najlepšie s čerstvým chlebom, ale aj ako dresing napr. na varené zemiaky.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Parfait

1. vyšľaháme šľahačku,2.vyšľaháme bielka s kryštálovým cukrom 3. vyšľaháme žĺtka s práškovým a vanilkovým cukrom. K žĺtkovej zmesi primiešame sneh z bielkov a šľahačku.
Pripravenú formu vystelieme potravinovou fóliou a dáme do nej krém. Uložíme do mrazničky aspoň na 6 hodín.

 

Podávame poliate pravým štajerským tekvicovým olejom a posypané tekvicovými jadierkami. Dobrú chuť!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Mozzarella s paradajkou

Ingrediencie pre 1 porcie 125 g mozzarelly 2 paradajky 2 lyžice balzamikového octu 2 lyžice pravý štajerský tekvicový olej, trochu oregana a bazalky, soľ.

Nakrájajte mozzarellu a paradajky na plátky a dajte na tanier. Paradajky posypeme soľou a nahrubo nakrájanou bazalkou a oreganom. Pokvapkáme balzamikovým octom . Mozzarelu polejeme štajerským tekvicovým olejom. Tip: môžete použiť namiesto mozzarelly ovčí alebo kozí syr. Ako prílohu servírujeme biely chlieb.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tvarohová pomazánka

Ingrediencie pre 4 osoby 250g tvarohu (20%), 1 lyžica kyslej smotany 3 lyžice štajerského tekvicového oleja, 50g tekvicové semienka 1 strúčik cesnaku, soľ, korenie

Dajte všetky ingrediencie do misy a dobre rozmiešajte. Tip: miesto kyslej smotany, môžete použiť nízkotučný biely jogurt. Natrieme na celozrnný chlieb.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Štajerský poľný šalát

1 uhorka
2 paradajky
10ks olivy čierne
100 g feta syr
1 cibuľa červená
1 / 2 hlávkový šalát
50 g slaniny
štajerský tekvicový olej.

štipka soli

Príprava:
Očistíme uhorku a rozkrojíme na polovicu. Potom s lyžičkou vyberieme prostriedok a nakrájame na plátky. Umyjeme a nakrájame paradajky, na drobno posekáme šalátové listy, pridáme na kocky nakrájanú fetu, olivy a nahrubo nakrájanú červenú cibuľu. Ochutíme tekvicovým olejom a soľou . Nakoniec osmažíme kocky slaniny a posypeme. Podávame s bielym chlebom. Dobrú chuť !!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Štajerský fazuľový šalát

Zloženie:
200g fazuľa
Soľ a korenie
Jablčný ocot
Štajerský tekvicový olej
Cibuľa, chren, reďkovky, tvrdý syr.

Príprava:
Ešte teplú varenú mäkkú fazuľu dochutíme soľou, čerstvým mletým čiernim korením, jablčným octom. Pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, reďkovku, tvrdý syr. Nakoniec to dochutíme tekvicovým olejom. Ako prílohu podávame toastový chlieb.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Opekané špargle

Zloženie:
500 g špargle
12 ks cherry paradajok
1 lyžicu Balsamicového octu
tekvicový olej
soľ, čerstvo mleté čierne korenie.

Príprava:

Na veľkej panvici opečieme asi 12 špargli približne 15 minút, záleží na hrúbke špargli. Po 10 min. pridáme cherry paradajky. Dochutíme soľou ,čerstvo mletým korením a balsamicovym octom. Uložíme na tanier a polejeme tekvicovým olejom. Je to aj vynikajúca príloha k pečenému mäsu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kalerábový šalát

Zloženie:
1 Kaleráb
1 štipka Cukru
2 lyžičky Jogurt
2 lyžičky Štajerský tekvicový olej
1 lyžička Citrónová šťava
1 štipka Horčica,
1 štipka Soľ

Príprava:
Olúpte kaleráb a nakrájajte, na tenké plátky. (Podobne ako Carpaccio) zmiešajte kaleráb s dresingom a necháme stáť. Nakoniec posypeme opraženými tekvicovými jadierkami ( nie je podmienkou ale chutí lepšie) a polejeme pravým štajerským tekvicovým olejom.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hovädzie mäso s tekvicovým olejom
Hovädzie mäso umyjeme a uvaríme spolu so zeleninou, koreninami a soľou do mäkka. Nakrájame na tenké plátky. Podávame aj na studeno s tekvicovým olejom, balzamikovým octom a na plátky nakrájanou cibuľou.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Praženica s tekvicovým olejom
Vajíčka rozmiešame, osolíme a okoreníme. Panvicu mierne rozohrejeme, pridáme vajíčka a za stáleho miešania opražíme. Na záver polejeme tekvicovým olejom a posypeme posekanými tekvicovými jadierkami.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tekvicový jogurt : 850g tekvice , 2 až 3 strúčiky cesnaku , 80 ml panenského olivového oleja soľ a biele korenie ,2 citróny ,700 g smotanového jogurtu , 50 ml mlieka ,2 lístky medovky 50 g olúpaných tekvicových jadier ,4 polievkové lyžice tekvicového oleja

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Čerstvá mrkvová šťava
Mrkvu očistíme a odšťavíme. Do pohára pridáme trochu tekvicového oleja. Dodá výbornú chuť a napomáha absorbcii vitamínov rozpustných v tukoch.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Paradajkový šalát s mozarellou
Paradajky a mozarellu nakrájame na plátky. Striedavo poukladáme na tanier, pridáme bazalku (najlepšie čerstvú), polejeme tekvicovým olejom.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tofu s tekvicovým olejom
Tofu a paradajky nakrájame na menšie kúsky, nasekáme pažítku. Dochutíme tekvicovým olejom a bylinkovou soľou.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tekvicová polievka
1 tekvica
1 cibula
3 - 4 struciky cesnaku
maslo
0,5 l mlieka
sol, biele korenie, muskatovy oriesok
tekvicovy olej a tekvicove zrnka
Na masle opecieme cibulu, cesnak, pridame pokrajanu tekvicu. Podlejeme vodou. Pockame kym tekvica zmakne. Potom ju rozmixujeme ponornym mixerom. Pridame mlieko, privedieme do varu. Ochutime solou, korenim a muskatovym orieskom. Mozme nakladat na tanier. Na tanieri dochutime tekvicovym olejom.
Víťazka našej facebook súťaže Veronika Novakova

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tešíme sa na Vaše ďalšie nové recepty .

 

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie